Rälsbussen SJ YBo5p 893 har idag tagits in i verkstaden för att renoveringen av rälsbussen ska kunna starta. Klicka på "Läs mer" för text och bilder.

Idag byttes fordonets boggier ut mot verkstadsboggier så att de ordinarie boggierna kan skickas iväg för renovering.

Tjustbygdens Järnvägsförening fick under våren 230.000 kronor i bidrag av Riksantikvarieämbetet för en renovering av 893s boggier. I samband med detta startades en insamling till fordonet, där målet är att att få ihop lika mycket. I skrivande stund har vi fått ihop hela 160.000 kronor, så målet är inom räckhåll.

Vill du skänka en gåva till stöd för upprustningen av YBo5p 893, klicka här för att se vilka alternativ som finns. Nedan följer ett bildsvep på från dagens övningar i verkstaden.

Rälsbussen intagen på lyftspåret i lokstallet.

Lyftarna förbereds

Korgen har lyft och det är snart dags att rulla ut boggierna. Motor och drivlina ska även det renoveras och kompletteras.

 Boggierna har rullats ut på vändskivan

 På bilden ser inredningen ganska skaplig ut, men i verkligheten är det inte så, nära 20 år stillastående, i vissa fall utomhus vintertid har gjort att det behövs en hel del åtgärder inuti vagnen.

Så är 893 inrullad i verkstaden. Till höger står YBo5p 900 som är inne i verkstaden för ett större jobb. Under sommaren gick flera topplockspackningar sönder på 900 och det konstaterades att flera av motorns cylinderfoder sjunkit med några mm, vilket var tillräckligt för att börja skjuta topplockspackningar. Arbetet med att åtgärda detta fel pågår.